Milyen autófólia termékek léteznek?

Számos különböző autófólia létezik. Ezeket többféle alapon is megkülönböztethetjük, de talán a gyártási technológia alapján történő besorolás a legmegfelelőbb. Vegyük sorra az alaptól a high-tech anyagokat.

Ragasztóban színezett autófóliák
Ezek a termékek alapját egy színtelen poliészter réteg adja, mely mivel az autófóliák leg alapjáról beszélünk, általában nem minőségi alapanyag. Az autófólia színét a felszereléshez használt ragasztóréteg biztosítja. Ennek hátránya, hogy gyorsan kifakul vagy elszíneződik, így sok esetben 1-2 éven belül az autófólia teljesen lila lesz, vagy rosszabb esetben elveszti a színét. A karcálló réteg, amennyiben van a fólián, alapvetően alacsony minőségű és gyorsan rongálódik. Elsősorban ázsiai, azon belül is koreai termékek készülnek ezzel a technológiával. Az áruk nagyon alacsony, de ez a kimondottan rossz minőséget tükrözi. Általában 1 év garancia van rájuk, ha egyáltalán van garancia.

Mélyszínezett autófóliák

A mélyszínezett termékek alapját egy vagy több színezett poliészterréteg adja. Ezek a termékek egy különleges színezési eljáráson mennek keresztül. Attól függően, hogy milyen a mélyszínezéshez használt alapanyag az autófólia lehet szín stabil vagy nem szín stabil is. Jelenleg a nagyobb gyártók legtöbbje a szín stabil technológiát használja, igaz, jelenleg csak nagyon kevés gyártó rendelkezik mélyszínezési technológiával. A mélyszínezett anyagok között is jelentős eltérés lehet, attól függően, hogy a már említett szín stabil technológiát tartalmazza vagy nem, valamint, hogy az UV védő réteg a mélyszínezés során is a fóliába került e és a ragasztóban is megtalálható e. A kizárólag mélyszínezett autófóliák elsősorban design jelleggel kerülnek felhasználásra, az autó üvegfelületeinek sötétítése céljából. Hő védelmük mérsékelt. Garancia szempontjából a gyártók jelenleg 2 és 7 év közötti időtartamokat vállalnak a mélyszínezett termékekre. A típus biztonsági autófólia verzióban is elérhető.

Alumínium „gőzölt” autófóliák
Ezek az autófóliák, ahogy a név is mutatja egy alumínium réteget tartalmaznak, mely a mélyszínezett autófóliákhoz képest jelentősen jobb hő védelmet biztosít. Az ilyen autófólia általában egy mélyszínezett réteget is tartalmaz, mely meghatározza az autófólia színét és sötétségét is. Az autófólia sötétsége és hő visszaverő képessége a felhordott alumínium rétegtől is függ. Jelenleg az alumíniumot tartalmazó autófóliák az egyik legkedveltebb fóliák, mivel kedvező áruk mellett hatásos hő védelmet is biztosítanak. Jelenleg maximálisan 10 éves garanciával elérhetők a termékek.

Fémszórt avagy „sputtered” autófóliák
Az alumíniumot tartalmazó autófóliákhoz képest alapvetően abban különböznek, hogy fémötvözeteket tartalmaznak a tiszta fém helyett. Így jobb hő visszaverő hatás érhető el, akár magasabb fényáteresztési értékkel. Az ötvözetek autófóliába történő beágyazási is alapvetően bonyolultabb és hosszadalmasabb folyamat. Az ötvözetek összetétele nagyban befolyásolja az autófólia teljesítményét, így a legtöbb gyártó az adott termékében használt ötvözet összetételét titokként őrzi. Jelenleg csak néhány gyártó képes a sputtering technológia alkalmazására és természetesen csak a jelentősebb gyártók rendelkeznek a technológiához szükséges, igen drága berendezésekkel. Ennek ellenére sok kisebb gyártó sorozatában is megtalálhatóak a fémszórt autófóliák, akik a nagyoktól vásárolják az alapanyagot. Kisebb gyártó esetén a veszélyforrás az lehet, hogy bár nem feltétlenül rossz, de biztos, hogy nem a legfejlettebb technológia szerinti termék kerül a kínálatba, mivel a fémszórás technológiájával rendelkező nagy gyártók a legfrissebb technológiát saját termékeikben alkalmazzák, míg alapanyagként az egy-két generációval régebbi technológia felhasználásával gyártott autófólia alapanyagokat értékesítik. A gyártók jelenleg 10 évig terjedő garanciát vállalnak ezen termékekre. A típus biztonsági autófólia verzióban is elérhető.

Kerámia alapú autófóliák

A kerámia autófóliák adják jelenleg az autófólia kínálat csúcsát és csak a legfejlettebb gyártók rendelkeznek a szükséges technológiával. A kerámia gyűjtőnév több anyagot is magában foglal, így nem feltétlenül a háztartásban ismert kerámia alapanyag kerül a fóliába, bár ez termékfüggő. A technológia lényege, hogy a kerámia alapú autófóliák nem tartalmaznak fémet, így nem zavarják a rádiós berendezések működését (mobil, gps, keréknyomás mérő, stb.), ennek ellenére hő védelmük nagyon hatásos. Összehasonlításként egy 50% fényáteresztésű kerámia autófólia hő védelme közel megegyezik egy 5% fényáteresztésű, mélyszínezett termék hő védelmével. Jelenleg 12 év garancia az elérhető ezekre a termékekre.