Mi az autófólia és mire jó?

Az autófólia egy poliészter alapanyagú, vizuálisan átlátható öntapadó réteggel ellátott fólia, mely az autó üvegfelületeire kerül felszerelésre különböző célzattal. Ez lehet hő védelem, biztonság, belátásvédelem, UV szűrés vagy egyszerűen csak megjelenés, design cél.


Számos előnye lehet az autófólia felszerelésének, vegyük sorra, hogy a tradicionális sötétítésen kívül mire lehet még jó az autófólia, persze csak akkor, ha minőségi, professzionális terméket választunk:

Valószínűleg már mindenki érezte az üvegen át nyáron betűző Napot és próbált megoldást találni egy tappancsos mesefigurás árnyékolóval vagy esetleg egy törülközővel vagy textilpelenkával, hogy ne tűzze az utasokat vagy a gyerekeket. Nos, ez nem túl esztétikus, nagyon balesetveszélyes és bár esetenként hatásos megoldás, messzemenően nem a legjobb! Itt is van az első ok az autófólia választására. Ha autófólia kerül az ablakokra, a tűző Nap sugarai kiszűrésre kerülnek, és nem égeti bőrünket. Ha színezett verziót választunk, akkor a bejutó fény mennyiségét is csökkentjük, ami sok esetben nagyon zavaró lehet. Ugyan ebből az okból kifolyólag hordunk napszemüveget is. A nem dizájn céllal felszerelt és hő védelmet is biztosító autófóliák csökkentik a belső hőmérsékletet, így hűvösebb lesz az autóban. Tehát az autófólia növeli az utazás komfortját és az általános komfortérzetet.

Mivel az autófólia segítségével a belső hőmérséklet csökkenthető így légkondicionált autó esetén a légkondicionáló berendezés feladatát is megkönnyíti. Ez így áttételesen energia megtakarítást eredményez, mivel a hűtés nem emészt fel annyi üzemanyagot, mintha nem lenne autófólia az autóra felszerelve.

Az autóban a magas hőmérséklet fáradtságot, lassabb reakció képességet és koncentrációhiányt eredményezhet, mely balesetveszélyes. Autófólia segítségével a hőmérséklet mérsékelhető így az utazás biztonságosabbá tehető.

Az autó belsejébe beáramló napenergia nem csak azonnal érzékelhető felmelegedést vagy vakító fényt okozza, hanem az UV is bejut, aminek káros hatása már mindenki számára ismert, főleg a nyári hónapok UV riasztásainak köszönhetően. Független mérések alapján igazolt, hogy sok esetben a gyárilag színezett autóüvegek UV visszaverése nem hasonlítható az autófólia termékkel ellátott üveghez, tehát sok esetben egy gyárilag akár jelentősen sötétített üveg fóliázása is indokolt lehet az UV védelem szempontjából. Az UV sugárzás lehető legnagyobb mennyiségének kiszűrésével csökkenthető a kárpit fakulása, valamint az UV okozta bőrbetegségek kialakulásának valószínűsége. Főleg kisgyermekes családoknál fontos az UV védelem, mivel a gyermekek bőre és szeme, kimondottan a hat hónapnál fiatalabb gyermekek esetén sokkal érzékenyebb az UV sugarak hatására. A fóliákban használt megfelelő UV védelem fontos még az autófólia élettartamának szempontjából, mert úgy ahogy a bőrünket vagy a kárpitot bántja az UV, a fóliát is öregíti, ha nem megfelelően van a gyártás során alkalmazva az UV elnyelő réteg, vagy minőségi termékek esetén rétegek.

Autófólia használatával védekezhetünk a lopás ellen és csökkenthető a balesetek esetén az üvegszilánkok okozta sérülések valószínűsége is. Az üvegfelületekre felszerelt biztonsági autófólia megnehezíti az üveg összetörését és törés esetén is egybetartja azt. Laboratóriumi tesztek alapján egy megfelelő vastagságú (175 micron) biztonsági autófólia akár 40 másodperccel is képes lelassítani az autóba történő bejutást. („Biztonsági autófólia törésteszt videó”).. Baleset esetén is hasznos a biztonsági autófólia. Az összetört oldalüvegek felsérthetik az éppen kirobbanó légzsákot, ami így nem nyújt megfelelő védelmet, valamint az is előfordulhat, hogy az üvegszilánkok berepülnek az utas és a működésbelépett légzsák közé, ami így az utas arcába nyomja az üvegszilánkokat, akár végzetes sérülést is okozva. („Biztonsági autófólia DEKRA törésteszt videó”) Biztonsági autófólia esetén az üveg egy baleset következtében is egyben marad és a sérülés veszélye csökkenthető.