Autófólia szabályozás

A magyarországi autófólia szabályozás az ENSZ EGB 43-as szabálya alapján került meghatározásra, melyet a legtöbb európai állam is alapul vett a helyi szabályozás megalkotására. A legelső fóliaszabályozáshoz képest a jelenleg hatályos verzió már egy többször módosított rendelet, mely kimondja:
  • Az utólagos autófólia használata „H” vagy „AF” engedély kötelezett az – 5/1990.(IV.12) KöHÉM rendelet 23. § (3) – szerint. A hátsó szélvédő valamint nem a vezető látóterében lévő oldalablakokra bármilyen „H” vagy „AF” engedélyes autófólia felszerelhető.
  • A vezető látóterében lévő oldalablakra olyan esetben szerelhető engedélyes autófólia, ha a fólia és az üveg együttes fényáteresztése nem csökken 70% alá.
  • Az első szélvédő esetében 70% az együttes fényáteresztési limit. Az első szélvédőre, a napellenzőkkel takart felületre, bármilyen sötétségű autófólia csík telepíthető.

Közérthetően a jogszabályok:

  1. Az első szélvédőre, a napellenzőkkel takart felületre, bármilyen sötétségű fóliacsík telepíthető. A szélvédő egyéb felületein a fólia és az üveg együttes fényáteresztése nem csökkenhet 70% alá.
  2. A vezető látóterében lévő oldalablakra olyan esetben szerelhető engedélyes fólia, ha a fólia és az üveg együttes fényáteresztése nem csökken 70% alá.
  3. A hátsó szélvédőre, valamint nem a vezető látóterében lévő oldalablakokra bármilyen sötétségű fólia felszerelhető.

Az előírás szerint a fólia és az üveg közé, eltávolíthatatlan módon kell a „H” vagy „AF” jelölést elhelyezni. A fóliázásról a kivitelezés után a fólia forgalmazó rendszerétől függően papír alapú vagy plasztikkártyás műbizonylatot kell kiállítani, mely igazolja a fólia szakszerű felszerelését és a fólia engedélyének meglétét egy rendőri ellenőrzés vagy a vizsgáztatás során. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor az autófólia felszerelése szabályos!